România a pierdut biletele pentru Euro 2012, dar n-ar fi exclus să le regăsească dacă primește o mână de ajutor. Speranța stă într-un rezultat bun al Luxemburgului, pe 7 octombrie, în fața Bosniei, favorita în acest moment la locul 2 în Grupa D a preliminariilor. Peste exact o săptămână, zarurile vor fi aruncate, iar Guy Blaise, unul dintre „stâlpii” defensivei naționalei din Ducat, promite că ne va ajuta.
În vârstă de 30 de ani, Blaise are 17 selecții în naționala Luxemburgului. A fost integralist în „dubla” cu România, dar și în rezultatul -surpriză înregistrat pe 6 septembrie, victorie cu Albania (2-1)! Acum le promite microbiștilor români că echipa sa va face tot posibilul să ne dea o mână de ajutor, în meciul pe care Luxemburg îl joacă în Bosnia, pe 7 octombrie. O remiză a naționalei din Ducat ne-ar reînscrie în calculele calificării! Profesor în viața de zi cu zi, Blaise a povestit pentru ProSport cum se împart fotbaliștii amatori între carieră, fotbal și familie.
Guy, cum pregătește naționala voastră meciul din Bosnia? La fel cum o facem la fiecare meci. Ne vom reuni cu șapte zile înainte de joc și ne vom antrena de două ori pe zi. Plecăm din Luxemburg miercuri, pentru a ajunge în Bosnia cu două zile înainte de meci. Pregătirea noastră se bazează pe câteva elemente de bază: rigoarea defensivei, ambiția grupului, motivația și spiritul de echipă. Credeți că aveți șanse măcar la o remiză? Eu cred că da și sper s-o obținem. Va fi ultimul meci al campaniei de calificare și vrem să lăsăm o impresie frumoasă la final. Dar nu bosniacilor! De cine te temi din naționala Bosniei? Clar, de Edin Dzeko, care este un vârf foarte greu de marcat, și de Miralem Pjanic, un jucător imprevizibil atunci când are mingea la picior.
Ce echipă crezi că este mai valoroasă în momentul de față, România sau Bosnia? Eu nu am jucat împotriva Bosniei în tur, deci îmi e greu să fac o comparație. Dar ambele naționale sunt puternice în linia ofensivă, unde au jucători de atac care pot face diferența oricând. Aveți stiluri asemănătoare de joc.
Impresionat de Torje
Ce jucător din reprezentativa României te-a impresionat? Gabriel Torje mi-a plăcut, pentru viteza sa de execuție și pentru calitățile sale tehnice.
Și fotbalistul tău preferat care este? Leo Messi este cel mai bun din lume. Nimeni nu are talentul său și totuși pare încă un băiat modest. E un exemplu pentru noi toți.
Fotbalul din Luxemburg crește de la an la an. Nu mai primiți multe goluri, ba mai mult, ați bătut Albania recent. Cărui motiv i se datorează această creștere? Suntem o țară mică și ne e greu să concurăm cu fotbaliștii profesioniști. Trebuie să fim modești și să ne folosim de calitățile pe care le avem. Noi mereu încercăm să menținem remiza, iar dacă se poate, să marcăm măcar un gol. Avem un spirit de echipă excepțional, cu toții dăm totul pe teren atunci când intrăm. Faptul că nu avem o arie mare de selecție a ajutat la crearea unui nucleu stabil la echipa națională.
la școală, apoi la antrenament Se știe că mulți jucători luxemburghezi au și alte slujbe „secundare”. Cum arată o zi normală din viața unui asemenea fotbalist? Nu e deloc ușor să fii amator! Trebuie să îmbinăm cariera, familia și fotbalul. De exemplu, eu sunt profesor la o școală din Belgia și mă trezesc în fiecare zi la ora 6:30. Lucrez de la 7:30 la 16:15, după care mă duc la antrenament. Acesta durează între 18:30 și 20:30, astfel că mă întorc acasă în jurul orei 21:00. Apoi, iau cina, petrec puțin timp cu băiețelul meu, după care îmi pregătesc mapa pentru a doua zi. Cred că e mult mai ușor să fii jucător profesionist, pentru că nu trebuie să fii atent la mai multe activități în același timp. Noi ne antrenăm patru zile pe săptămână, astfel că am doar o singură zi liberă, pe care o petrec, evident, cu familia.
Transmite un mesaj pentru toți microbiștii din România! Fiți alături de noi și țineți-ne pumnii în meciul cu Bosnia! Cine știe, poate vă facem o mare bucurie.
Luxemburg, cea mai tare națională mică Românii au motive să spere la o surpriză în meciul de la Zenica. Spre deosebire de anii trecuți, în care Luxemburgul încasa frecvent corecții la scoruri mari, inclusiv un 0-7 suferit acasă chiar în fața României (preliminariile CE 2004), echipa antrenată acum de Luc Holtz a devenit un adversar redutabil, care se apără profesionist. Astfel, Luxemburgul a devenit cea mai redutabilă națională „liliputană”, având patru puncte în actualele preliminarii și un golaveraj decent, 3-16. Exact același bilanț îl are și Liechtenstein, care joacă în Grupa I, contra Spaniei și Cehiei. Și Insulele Feroe, repartizate în Grupa C, au tot patru puncte, dar un golaveraj dezastruos: 6-26. În rest, în actualele preliminarii, Kazahstan a obținut trei puncte, Malta, unul, în vreme ce Andorra și San Marino nu au niciun punct încă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER